3. sij 2017.

KonMari metoda čišćenja


Početak godine izvrstan je promjene i velike odluke kojih se manje ili više uspješno držimo. Nisam rob datuma za promjene, radim ih kad osjećam da je trenutak za njih, no znam da će mnogi prve dane 2017.g. iskoristiti upravo za nove odluke. A svaka nova odluka najčešće počinje generalkom. 

Godinama sam tražila neki konkretan način čišćenja koji će u meni potaknuti promjene i zbog kojeg neću svaki dan morati opsesivno čistiti, jer ruku na srce, nitko nema za cilj čistiti svaki dan. 

Uobičajen način čišćenja je da čistimo prostoriju po prostoriju, u KonMari metodi čistimo po kategorijama:

  1. Odjeća
  2. Knjige
  3. Papiri
  4. Sitnice
  5. Uspomene
Važno je prikupiti svu odjeću, knjige,.... Iako su njoj ovo glavne podjele vi možete dodati i nešto svoje. Na primjer, ja sam pročistila i svoje mail adrese. Osim ovih stvari, pročistila sam i kozmetiku i zalihe u kuhinji. Unatoč tome što imam naviku jednom godišnje napraviti generalku kuhinje i redovito pregledavam kozmetiku, ipak je bilo stvari za baciti.

Metoda po kojoj ćete odlučiti hoćete li nešto zadržati ili baciti je pitanje: budi li ovo radost u meni? Ako je odgovor pozitivan, stvljate na hrpu koju ćete zadržati, ako je negativan, bacate.  

Moj video sa samim procesom čišćenja i iskustvom možete pogledati ovdje u velikoj rezoluciji ili dolje u manjem formatu! 


Generalku sam napravila prije 2 mjeseca, zadnje dane završetka godine sam se bavila čišćenjem maila, Facebook i Instagram profila. No, generalno govoreći, već 2 mjeseca živim pročišćeno, jer sam stan očistila od viška. Bio je to velik posao, posebno uz malo dijete, ali vrijedilo je. Stalno sam tražila još nešto u životu što će mi pomoći donijeti neke rezove u životu. Ova metoda mi je bila okidač.

U videu sam spomenula poseban način slaganja odjeće. Motajući odjeću dobila sam više mjesta, manje se gužva, preglednija je i generalno sam kreativnija u odijevanju, jer imam pregled sve odjeće. Videe kako slagati odjeću po KonMari metodi možete pogledati ovdje! Kako nisam znala da će mi ovakav način zaista odgovarati i u životu, a ne samo dok me drži euforija, nisam željela uložiti u plastične ili kartonske kutije pa sam pretražila grad i pronašla obične kartonske kutije i potpuno ih obukla u ukrasni papir (Offertissima - rola je 5 kn), a na samoljepljivu foliju sam napisala koji tip odjeće se nalazi u kojoj kutiji. Na vješalicama se nalaze veste, kaputi, suknje i haljine te košulje i hlače na crtu. U idealnom svijetu bi imala barem duplo veći ormar i sve bi bilo još puno urednije, ali u realnom svijetu nemam. Prema njenom prijedlogu najduže stvari stavite na lijevu stranu, a najkraće na desnu. Zbog nedostatka mjesta to kod mene nije potpuno moguće, ali i ovako je dovoljno pregledno. Dala sam si truda i uložila u vješalice. Još nisam sve promijenila, ali budem i to. Nisu sve iste jer sam se odlučila za 2 vrste vješalica, ali su istog tipa. 
 
Cilj ovakvog načina čišćenja je da svaka stvar u vašem domu ima svoje mjesto i ono što je mnogima najteže, da naučite vratiti svaku stvar na svoje mjesto. Toliko sitna navika, a tako ju je teško steći. Malo pomalo i upornošću postat će dio vašeg obrasca ponašanja, posebno zato jer ćete biti zadovoljniji. Samim time će i čišćenje biti lakše jer kad je sve na svom mjestu ili ima svoje mjesto točno znam gdje sve trebam ostaviti. 

Iako sam s vama podijelila mnogo informacija, ipak vam preporučujem da posegnete za knjigom, pročitajte ju i onda napravite čišćenje. Kupiti ju možete doslovno svugdje, od Pošte do Mullera, ali možete ju i jednostavno posuditi u knjižnici. 

A sada sa mnom podijelite, koja je vaša novogodišnja odluka?

Love,
Ana
 

Broj komentara: 8:

  1. Više čitati knjige-ne u pdf-u,listanje relax i miris knjižnice,blagi detox od elektronike a sad nadam se da ce izdržati do veljače...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja često razmišljam o detoxu od elektronike. Imamo ju puno previše i stalno nam je u rukama.

      Izbriši
  2. Zanimljivo, definitivno sam i ja ta koja bi ovu metodu trebala usvojiti za svoj ormar. Imam zbilja toliko toga i čuvam misleći da će doći vrijeme kad će mi nešto zatrebati, a zapravo samoj sebi ne zelim priznati da je prošlo vrijeme kada sam vezala neke emocije prema tom predmetu.
    Moram o ovoj metodi ozbiljno razmisliti :)
    Lajkam članak i video :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obavezno javi ako iskušaš metodu, zanimaju me dojmovi. Mene je oduševila i stvarno je preporod maknuti sve što uzaludno čuvamo.

      Izbriši
  3. Knjiga je super, i baš nakon prolaženja cijele metode zapravo postaneš "gadljiv" na višak stvari i prije kupnje dobro razmisliš hoćeš li kupiti to nešto ili ne :) zanimljiv video na temu iskustva Konmari metode ima youtuberica Laura s kanala How to GYST (get your shit together). Moja odluka je kroz idućih mjesec dana proći cijelu metodu na svojim stvarima, jer živim s roditeljima još uvijek, te tako minimizirati sve i potaknuti obitelj da napravi isto :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično si to rekla, baš postaneš 'gadljiv'! Sada, nakon dugo vremena baš s guštom otvorim svoj ormar, biram odjeću, slažem,...
      Hvala na preporuci, obavezno ću ga pogledati!

      Izbriši
  4. Ajme ovo je super otkrice.Inace imam obicaj nekoliko puta godisnje napraviti velikee revizije ali imam osjecaj da uvijek ostane previse toga. Ovaj vikens krecem, hvala sto si otkrila ovu metodu, bar meni😊. Jelena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potpuno te razumijem kako se osjećaš jer sam i ja imala takav osjećaj- svaki put sve počistim, a nikada nije do kraja čisto! Dok stvarno ne izbaciš višak!

      Izbriši